Bez białek nie istniałaby żadna komórka naszego ciała. Stanowi ono ok 20% całkowitej masy ludzkiego organizmu i jest podstawowym budulcem dla nowych tkanek, wzrostu już istniejących i regeneracji uszkodzonych. Pełni ono też bardzo ważną rolę w regulacji metabolizmu, transporcie międzykomórkowym, i jest używane do produkcji energii.
Zapotrzebowanie na białka u osób aktywnych
Zalecane spożycie białka dla dorosłego jest szacowane na poziomie ok 0,75 g na kilogram masy ciała dziennie. Jednak dla osób aktywnych fizycznie może się ono okazać niewystarczające. Ruch przekłada się na zwiększenie rozpadu białek zarówno podczas treningu jak i już po nim. W zależności od intensywności i rodzaju treningu organizm spala różną ilość aminokwasów.
Trening wytrzymałościowy
W przypadku treningu wytrzymałościowego dzienne zapotrzebowanie na białka wynosi 1,2-1,4 g na kilogram masy ciała. Ich uzupełnianie kompensuje rozpad w trakcie aktywności i zapewnia odpowiedni poziom dla regeneracji mięśni po treningu.
Trening siłowy
Trening siłowy, zwany także oporowym dodatkowo zwiększa zapotrzebowanie na białka, ponieważ w trakcie ćwiczeń tempo rozpadu wzrasta. Niedostarczenie odpowiednich ilości aminokwasów w tym przypadku może przynieść efekt odwrotny do zamierzonego, czyli utraty masy mięśniowej. Dla treningów siłowych dzienne zapotrzebowanie określa się na poziomie 1,4-1,8 g na kilogram masy ciała. Badania wykazują, że nadmierne dostarczanie organizmowi protein nie wpłynie pozytywnie na rozwój muskulatury i tężyznę fizyczną.
Najbogatszymi źródłami białek są wołowina, pierś kurczaka, białe mięso indycze, ryby, produkty mleczne oraz orzechy i rośliny strączkowe.